Evolutia tehnicii militare

Multe dintre incaperile construite pastreaza urme ale mai multor refaceri succesive, ulterioare domniei lui Stefan cel Mare. In mare parte sunt atribuite lui Vasile Lupu, care – pentru a feri cetatea de vigilenta turcilor – a declarat-o manastire pusa sub obladuirea manastirii Secu. Lucrarile in discutie sunt atestate si de o inscriptie inaugurala, luata ulterior de calugari si incastrata in zidurile de piatra ale turnului de la Paraclisul Maicii Domnului, Manastirea Secu, cu urmatorul continut: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh Io Vasile Voevod, domn al Tarii Moldovei am vazut lucrarea buna cetatea Neamt in anul 7154 (=1646)”.

Se pare ca modificarile s-au redus, mai mult, la reamenajarea spatiului interior, fara a se rasfrange asupra elementelor cu caracter strict militar. Mai multe faze de constructie pot fi observate, de exemplu, in incaperea denumita “monetarie”, caracterizata prin ingrosari ale peretilor, transformari ale unor sectoare boltite sau nise laterale. Unele lucrari este posibil sa fi fost efectuate si la nivelul superior al turnului de nord-vest, unde s-au pastrat nise de acces anacronice. Cu toate acestea – spre dezamagirea unor aprige insistente, care urmaresc repunerea in functiune a unui asezamant monahal sau macar a unui lacas de inchinare pentru credinciosii din cartierul targnemtean Condreni, in incinta fortificatiei medievale -, misionarul Bandini observa ca manastirea “arata mai degraba a cetate”. O anumita relevanta, trebuie sa o aiba si faptul ca misionarul simtea nevoia – la capatul consideratiilor sale despre Cetatea Neamt – sa confirme impresia initiala: “Ai zice cu mai multa dreptate ca este o cetate decit o manastire”.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Vitalie Josanu, Reflectii istorice privitoare la Cetatea Neamtului. Pagini de istorie militara medievala, Ed. Crigarux, Piatra Neamt, 2009, 180 p. - recenzie Mirela Stratulescu, Albert Martonfavi